Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Vi beslutar att Cozaar inte ska ingå i högkostnadsskyddet

Cozaar kommer inte att ingå i högkostnadsskyddet från och med den 1 maj 2011. Samtidigt tar vi bort begränsningen för losartan.

Cozaar ingår i läkemedelsgruppen ARB. ARB används huvudsakligen mot högt blodtryck och hjärtsvikt. Idag finns det ett flertal läkemedelskopior som innehåller samma ämne (losartan) som Cozaar men till ett betydligt lägre pris. Cozaar är därmed inte längre kostnadseffektivt. Av den anledningen beslutar vi att Cozaar inte ska vara kvar inom högkostnadsskyddet. Beslutet gäller från och med den 1 maj 2011.

Samtidigt som Cozaar inte längre får ingå i högkostnadsskyddet beslutar vi också att ta bort begränsningen för läkemedel som innehåller losartan och har lägre pris. Nu kan patienter få losartan subventionerat utan att först ha provat så kallade ACE-hämmare. Tidigare var priset för läkemedel som innehåller losartan avsevärt högre än priset för ACE-hämmare. Idag ligger flertalet läkemedel som innehåller losartan och ACE-hämmare på samma prisnivå . Därför beslutar vi att losartan ska ingå i högkostnadsskyddet utan begränsning. Beslutet gäller från den 1 maj 2011.

Sidinformation


Publicerad
8 mars 2011