Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Firmagon ingår inte i högkostnadsskyddet

Firmagon (degarelix) för behandling av prostatacancer kommer inte att ingå i högkostnadsskyddet. Företaget som står bakom produkten har inte visat att nyttan av Firmagon motsvarar kostnaden.

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Tumören är känslig för manligt könshormon, testosteron. Standardbehandling vid avancerad prostatacancer syftar till att avlägsna testosteron från blodet med läkemedel som efterliknar gonadotropinfrisättande hormon, GnRH-analoger. I inledningsfasen av en behandling med GnRH-analoger kan en övergående stegring av testosteronnivån uppstå, en så kallad flare. I Sverige är det därför standard att initialt ge patienter läkemedel som blockerar testosteronets effekt på tumören, så kallat flareskydd.

Firmagon innehåller substansen degarelix, en syntetisk hormonblockerare som sänker testosteronnivån snabbare än GnRH-analogerna, vilket innebär att flareskydd inte är nödvändigt. Företaget har inte visat att Firmagon har en bättre effekt än GnRH-analogen leuprorelin med initialt flareskydd. Det begärda priset är högre och dessutom är administrationskostnaderna högre än för det jämförda alternativet.

Mot denna bakgrund beslutar vi att Firmagon inte ska vara subventionerat och inte ingå i högkostnadsskyddet.

Beslutet gäller från och med den 27 mars 2012.

Sidinformation


Publicerad
30 april 2012
Till toppen