Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Blissel kommer inte att ingå i högkostnadsskyddet

Vaginalgelen Blissel (östriol) som används för behandling av vaginal atrofi (torra slemhinnor) hos kvinnor som passerat klimakteriet kommer inte att ingå i högkostnadsskyddet. Läkemedelsföretaget som står bakom produkten har inte visat att nyttan av Blissel motsvarar kostnaden.

Vid vaginal atrofi blir väggen i vagina och de omgivande vävnaderna tunnare vilket kan leda till symtom såsom torrhet, irritation och ömhet i genitalområdet, liksom smärta vid samlag (dyspareuni). Detta beror på sjunkande halter av hormonet östrogen som sker naturligt i klimakteriet.

Blissel vaginalgel är avsett för lokal behandling av vaginal torrhet hos postmenopausala kvinnor med vaginal atrofi. Det aktiva ämnet är ett hormon som heter östriol. Det är kemiskt och biologiskt identisk med kroppseget östriol.

Företaget har inte kunnat visa en bättre effekt eller biverkningsprofil som skulle väga upp den dyrare behandlingskostnaden jämfört med nuvarande behandlingsalternativ.

Mot denna bakgrund beslutar TLV att Blissel inte ska vara subventionerat och kommer därmed inte att ingå i högkostnadsskyddet.

Beslutet fattades den 11 juni 2020.

Sidinformation


Publicerad
15 juni 2020