Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Filsuvez ingår inte i högkostnadsskyddet

Filsuvez (björkbarkextrakt) för behandling av hudsår orsakade av sjukdomen epidermolysis bullosa (EB), kommer inte att ingå i högkostnadsskyddet.

Filsuvez är en behandling för barn och vuxna med hudsår som är orsakade av sjukdomsformerna dystrofisk- eller junktional epidermolysis bullosa (EB). Filsuvez innehåller den aktiva substansen björkbarkextrakt som hjälper till vid sårläkning.

EB är ett samlingsnamn för ett 30-tal ärftliga sjukdomsformer som ger blåsor i huden och i vissa fall även i munnen, magen, tarmen och ögonen. De olika formerna kan förenklat delas in i fyra olika grupper; EB simplex (EBS), junktional EB (JEB), dystrofisk EB (DEB) och Kindlers syndrom. Indelningen baseras på var i huden blåsorna finns och hur allvarliga blåsorna är. De vanligast förekommande varianterna av JEB i Sverige är svår JEB, även kallad Herlitz syndrom, samt intermediär JEB. Av DEB är recessiv DEB och dominant DEB vanligast. Svårighetsgraden för EB varierar mellan medelhög och mycket hög beroende på vilken form av sjukdomen patienten har.

I likhet med företaget bedömer TLV att inget tillägg till bästa understödjande vård är relevant jämförelsealternativ. Det mot bakgrund av att det saknas läkemedelsalternativ till björkbarksextrakt för behandling av hudsår orsakade av JEB och DEB.

TLV bedömer att Filsuvez har en bättre effekt när det gäller sårläkning jämfört med inget tillägg till bästa understödjande vård, hos patienter med EB upp till 45 dagar efter påbörjad behandling men att långtidseffekten av Filsuvez är mycket osäker.

Resultaten från TLV:s analyser visar att kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår (QALY) överstiger den nivå TLV vanligtvis bedömer som rimlig oavsett svårighetsgrad.

Vidare bedömer TLV att det inte finns skäl att acceptera en högre kostnad per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår för sjukdomstillstånd med mycket hög svårighetsgrad än vad TLV vanligtvis gör.

Mot denna bakgrund beslutar TLV att Filsuvez inte ska ingå i högkostnadsskyddet.

Sidinformation


Publicerad
28 april 2025