Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Qvaya ingår inte i högkostnadsskyddet

Qvaya (takrolimus) som är avsett för kortare behandling av vuxna patienter med mild till måttlig psoriasis i hårbotten, kommer inte att ingå i högkostnadsskyddet.

Psoriasis är en livslång kronisk inflammatorisk sjukdom med återkommande skov. Psoriasis i hårbotten kan vara ett svårbehandlat tillstånd som ofta kräver mer kraftfulla behandlingar än till exempel psoriasis i ansiktet.

Läkemedlet Qvaya innehåller den aktiva substansen takrolimus som är en kalcineurinhämmare. Takrolimus förhindrar bildning av ämnet interleukin‑2, 17 och 23 (IL‑2, IL-17 och IL-23). Interleukiner fungerar som signalmolekyler som bland annat reglerar inflammatoriska processer.

Företaget har ansökt om begränsad subvention för patienter med mild till måttlig psoriasis i hårbotten när kortikosteroider eller kortikosteroider, i kombination med kalcipotriol, inte ger tillfredsställande resultat eller om risk för intolerans eller biverkningar av kortikosteroider föreligger. TLV bedömer att en begränsning till patienter med risk för intolerans eller biverkningar av kortikosteroider inte är kliniskt relevant. TLV bedömer däremot att det kan vara relevant att begränsa till patienter som inte haft tillräcklig effekt av kortikosteroider eller kortikosteroid i kombination med kalcipotriol. TLV bedömer relevant jämförelsealternativ utifrån denna begränsning.

TLV bedömer att metotrexat är det relevanta jämförelsealternativet till Qvaya för den begränsade patientgruppen. Bedömningen görs utifrån behandlingsrekommendationerna för psoriasis, som anger att systemisk behandling bör övervägas för patienter med måttlig psoriasis där topikal behandling och/eller ljusbehandling har gett otillräcklig effekt.

Företaget anser att Protopic (takrolimus salva) utgör det relevanta jämförelsealternativet eftersom det innehåller samma aktiva substans av samma styrka som Qvaya. Protopic är inte godkänt för behandling av psoriasis. Företaget har varken kunnat påvisa en betydande användning av Protopic i svensk klinisk praxis eller att användningen är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. TLV bedömer därför att Protopic inte utgör ett relevant jämförelsealternativ.

TLV har gett företaget möjlighet att komma in med en hälsoekonomisk analys där Qvaya jämförs mot metotrexat. Företaget har inte kommit in med ett sådant underlag. Därför saknar TLV förutsättningar för att bedöma om det ansökta priset för Qvaya är rimligt och har därmed fattat beslut på befintligt underlag.

Mot denna bakgrund beslutar TLV att Qvaya inte ska ingå i högkostnadsskyddet.

Beslutet gäller från och med den 27 maj 2025.

Sidinformation


Publicerad
27 maj 2025