Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Vi beslutar att Glibenklamid Recip ska ingå i högkostnadsskyddet med begränsning till redan påbörjade behandlingar

Diabetesmedicinen Glibenklamid Recip ingår med begränsning i högkostnadsskyddet från och med den 1 mars 2010. Glibenklamid Recip är ett av de läkemedel som vi har granskat i vår genomgång av läkemedel mot diabetes. Översynen har visat att det finns andra produkter som ger mindre biverkningar till samma pris.

Glibenklamid Recip behandlar typ 2-diabetes och ingår för närvarande i högkostnadsskyddet. Vår granskning visar att Glibenklamid Recip har samma kostnad som övriga substanser i gruppen sulfonureider (SU) men ger upphov till fler hypoglykemier.

Vi bedömer därför att Glibenklamid Recip generellt inte ger en tillräckligt god inverkan på hälsan för att vara värd sitt pris. Behandling med Glibenklamid Recip kan dock vara prisvärd om den begränsas till patienter som redan nu behandlas med det verksamma ämnet i läkemedlet. Vi beslutar därför att Glibenklamid Recip inte ska subventioneras vid nyinsättningar av läkemedlet.

Glibenklamid Recip finns som tabletter i både tryckförpackning och burk. Tryckförpackningen med 100 tabletter i styrkan 1,75 mg är dyrare än burkförpackningen med motsvarande antal tabletter och styrka. Med bakgrund av detta beslutar vi att beslutar Glibenklamid Recip i förpackningsstorleken 100 tabletter i styrkan 1,75 mg inte ska ingå i högkostnadsskyddet.

Båda beslut gäller från och med den 1 mars 2010.

Beslutet har fattats i vår genomgång av läkemedel mot diabetes.

Sidinformation


Publicerad
2 december 2009