Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Detremin ingår i högkostnadsskyddet med begränsning

Detremin (kolekalciferol eller vitamin D3) för behandling av olika former av D-vitaminbrist ingår i högkostnadsskyddet för en begränsad grupp patienter från och med den 31 maj 2012.

Detremin, orala droppar, är ett läkemedel som är godkänt för olika former av D-vitaminbrist med varierande svårighetsgrad.

Den vanligaste behandlingen vid D-vitaminbrist är en behandling med kombinationspreparat som innehåller kalcium och D-vitamin. Det mest relevanta jämförelsealternativet i det här fallet är läkemedlet Kalcipos-D. Effekten per internationell enhet, IE, är densamma för Detremin och Kalcipos-D. Kostnaden per IE är högre för Detremin. Den högre kostnaden uppvägs dock av ett minskat antal provtagningar för patienter som samtidigt ges kalcium. Vid ett behov av tillskott med 1000 IE D-vitamin blir Determin kostnadsbesparande i jämförelse med Kalcipos-D.

Mot denna bakgrund beslutar vi att Detremin, orala droppar, lösning, ska vara subventionerade och ingå i högkostnadsskyddet med följande begränsning:

Detremin ingår i läkemedelsförmånerna endast till patienter som ska behandlas med ≥ 1000 IE D-vitamin per dag och som inte behöver kalciumtillskott.

Beslutet gäller från och med den 31 maj 2012.

Sidinformation


Publicerad
8 juni 2012