Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Ny beredningsform av Alenat ingår i högkostnadsskyddet med begränsning

Från och med den 23 februari 2013 ingår Alenat, oral lösning, för behandling av benskörhet, i högkostnadsskyddet med begränsning till en viss grupp patienter.

Alenat (Alendronsyra) är en oral lösning för behandling av benskörhet hos postmenopausala kvinnor.

Enligt vår praxis får nya läkemedel kosta lika mycket som det mest kostnadseffektiva läkemedlet med likvärdig effekt. Alenat, oral lösning, är inte kostnadseffektivt då den har högre pris/kostnad än tablettformen av Alenat.

Eftersom följsamheten är låg med behandling med alendronat i tablettform kan det vara motiverat med behandlingsalternativ med annorlunda egenskaper. Enligt de nationella riktlinjerna om rörelseorganens sjukdomar från Socialstyrelsen ska patienter behandlas med zoledronsyra om de inte kan behandlas med alendronsyra. Det finns inte några större skillnader mellan zoledronsyra och alendronsyra i effekt.

För de patienter där tablettbehandling inte är lämplig är kostnaden rimlig för Alenat, oral lösning, eftersom läkemedelskostnader för denna är billigare jämfört med läkemedelskostnaderna för de läkemedel som innehåller zoledronsyra som är avsett för att behandla benskörhet hos postmenopausala kvinnor.

Mot denna bakgrund beslutar vi att Alenat, oral lösning, ska vara subventionerat och ingå i högkostnadsskyddet endast till patienter där tablettbehandling inte är lämplig.

Sidinformation


Publicerad
8 mars 2013