Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Duokopt ingår i högkostnadsskyddet med begränsning

Duokopt (dorzolamid + timolol) ögondroppar 20 mg/ml + 5 mg/ml för behandling av glaukom ingår i högkostnadsskyddet med begränsad subvention från och med den 12 juni 2015.

Duokopt är godkänd som generika med Cosopt som referensprodukt. Den tillhandahålls i en ny sorts flaska som är fri från konserveringsmedel.

De beredningar innehållande motsvarande kombination av dorzolamid och timolol som finns på marknaden är endospipetter utan konserveringsmedel och flaskor innehållande konserveringsmedel.

För prisjämförelse bedömer TLV att ovan nämnda endospipetter är relevanta jämförelsealternativ till Duokopt för de patienter som inte tolererar konserveringsmedel. För övriga patienter är istället flaskor innehållande konserveringsmedel relevant jämförelsealternativ.

TLV bedömer att behandling med Duokopt är kostnadseffektiv i jämförelse med endospipetter utan konserveringsmedel men inte i jämförelse med flaskor innehållande konserveringsmedel.

Mot denna bakgrund beslutar vi att Duokopt ska vara subventionerat och ingå i högkostnadsskyddet med begränsning till de patienter som inte tolererar konserveringmedel.

Beslutet gäller från den 12 juni 2015.

Sidinformation


Publicerad
18 juni 2015