Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Envarsus ingår i högkostnadsskyddet med begränsning

Envarsus (takrolimus) som används förebyggande samt för behandling av avstötning vid transplantationer ingår i högkostnadsskyddet med begränsning från och med 11 september 2015.

Vid en organtransplantation är det viktigt att patienten som får det transplanterade organet behandlas med läkemedel som dämpar immunförsvaret för att kroppen inte ska stöta bort det nya organet. Envarsus är ett exempel på ett sådant läkemedel och används förebyggande för att motverka sådan avstötning hos vuxna patienter som får en ny njure eller lever eller i vissa fall när behandling med andra immunhämmande läkemedel inte haft önskad effekt.

Det finns andra produkter på den svenska marknaden som innehåller samma aktiva substans (takrolimus) som Envarsus. TLV bedömer att Envarsus inte är kostnadseffektivt vid jämförelse med generiskt takrolimus med direkt frisättning som doseras två gånger dagligen.

TLV noterar dock att det är viktigt att behandlingen följs och att det för vissa patienter kan finnas ett värde med dosering en gång per dag. TLV anser därför att det även är relevant att jämföra kostnaden för depottabletten Envarsus med depotkapseln Advagraf för patienter som inte är lämpliga för behandling med takrolimus som doseras två gånger dagligen. Behandlingskostnaden för Envarsus är inte högre än behandlingskostnaden för Advagraf.

Vi beslutar att Envarsus ska vara subventionerat och ingå i högkostnadsskyddet för patienter som inte är lämpliga för behandling med takrolimus med dosering två gånger dagligen.

Beslutet gäller från och med den 11 september 2015.

Sidinformation


Publicerad
7 oktober 2015
Till toppen