Aqumeldi ingår i högkostnadsskyddet med begränsning
Aqumeldi (enalapril) för behandling av hjärtsvikt hos barn och ungdomar från födseln upp till 18 år ingår i högkostnadsskyddet med begränsning. Begränsningen innebär att läkemedlet endast ingår i högkostnadsskyddet för patienter där det inte är möjligt att använda enalapril i beredningsformen tablett. Beslutet gäller från och med 27 maj 2025.
Aqumeldi är ett läkemedel som är avsett för behandling vid hjärtsvikt hos barn och ungdomar. Hjärtsvikt innebär att hjärtat inte förmår pumpa så mycket blod som kroppen behöver. Barn med hjärtsvikt har försämrad livskvalitet och är ofta inlagda på sjukhus. De riskerar även att dö i förtid. Hos barn är vanligen den bakomliggande orsaken till hjärtsvikt medfödda hjärtfel eller hjärtmuskelsjukdomar (kardiomyopati). Aqumeldi verkar genom att minska belastningen på hjärtat.
Aqumeldi innehåller enalapril i beredningsformen munsönderfallande minitablett, som är särskilt framtagen för barn. Sedan tidigare ingår enalapril i beredningsformen tablett i läkemedelsförmånerna.
De patienter som är aktuella för behandling med Aqumeldi behandlas idag med enalapril tablett eller kaptopril oral lösning. Dessa läkemedel utgör relevanta jämförelsealternativ och bedöms har jämförbar effekt med Aqumeldi. I en hälsoekonomisk analys har TLV jämfört läkemedelskostnaderna för Aqumeldi och enalapril tablett respektive kaptopril oral lösning för barn och ungdomar med hjärtsvikt.
Kostnadsjämförelsen visar att läkemedelskostnaderna för Aqumeldi är högre än motsvarande kostnader för enalapril tablett, men lägre än motsvarande kostnader för kaptopril oral lösning. TLV bedömer därför att kostnaderna för användning av Aqumeldi bara är rimliga för behandling av patienter som inte kan använda enalapril tablett.
Mot denna bakgrund beslutar TLV att Aqumeldi ska subventioneras och ingå i högkostnadsskyddet för patienter med hjärtsvikt där det inte är möjligt att använda enalapril i beredningsformen tablett.
Beslutet gäller från och med den 27 maj 2025.
Sidinformation
- Publicerad
- 27 maj 2025