Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Heparin ingår i förmånen igen

Läkemedelsförmånsnämnden har beslutat att läkemedlet Heparin återigen ska ingå i läkemedelsförmånen. Heparin får därmed räknas in i högkostnadsskyddet för läkemedel.

Heparin används framför allt för att lösa upp och förhindra blodpropp. Det är emellertid även ett viktigt hjälpmedel när man ger ett läkemedel genom en injektionsnål direkt i blodbanan. Läkemedlet används då huvudsakligen på sjukhus men också vid vård i hemmet. Sjukdomar som behandlas i hemmet är exempelvis cancer och cystisk fibros.

- Vi bedömer att Heparin bör ingå i läkemedelsförmånen, framförallt med tanke på de patienter som vårdas i hemmet. Nu behöver de inte längre uppsöka sjukhus för att få sin medicin utan kan ta den hemma, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.

Heparin har varit subventionerat tidigare, men läkemedelsbolaget Leo Pharma valde att ta bort det ur läkemedelsförmånen i juni 2006. Bolaget har nu ansökt om subvention igen, dock till ett högre pris. I dag ingår inget alternativ till Heparin i läkemedelsförmånen.

Sidinformation


Publicerad
28 februari 2007