Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Fluvastatin Bluefish ingår i högkostnadsskyddet

Fluvastatin Bluefish (fluvastatin) depottablett 80 mg för behandling av förhöjda nivåer av blodfetter ingår i högkostnadsskyddet från och med den 19 juni 2013. Läkemedlet tillhör gruppen statiner.

Det finns huvudsakligen tre olika typer av blodfetter. Höga halter av LDL-kolesterol eller triglycerid i blodet kan lagras i blodkärlens väggar och bidra till åderförfettning. HDL-kolesterol skyddar däremot mot åderförfettning. Statiner minskar halten av totalkolesterol och LDL-kolesterol i blodet. De ökar också halten av HDL-kolesterol och sänker triglyceriderna i viss utsträckning.

Fluvastatin Bluefish är ett generikum till originalläkemedlet Lescol, det vill säga innehåller samma verksamma ämne. Fluvastatin Bluefish har likvärdig effekt som Lescol Depot.

Det ansökta priset för Fluvastatin Bluefish, 80 mg, är detsamma som det lägsta takpriset bland preparat som av TLV bedömts vara de relevanta jämförelsealternativen, i motsvarande förpackningsstorlekar.

Mot denna bakgrund beslutar vi att Fluvastatin Bluefish depottabletter ska vara subventionerat och ingå i högkostnadsskyddet.

Sidinformation


Publicerad
28 juni 2013
Till toppen