Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Aminopyridin APL ingår i högkostnadsskyddet

Aminopyridin APL, kapsel, 5 mg, i form av lagerberedning ingår från och med den 22 november 2013 i högkostnadsskyddet. Aminopyridin APL används för att förbättra neuromuskulär funktion, t. ex. vid episodisk ataxi, multipel skleros och ryggmärgsskada.

Extemporeläkemedel är skräddarsydda läkemedel som är framtagna för en enskild patient. När extemporeläkemedel skrivs ut på recept mer frekvent görs tillverkningen i större satser, så kallade lagerberedningar.

Vid jämförelse mellan kostnaden för extemporeberedningen av Aminopyridin APL och kostnaden för lagerberedningen kan lagerberedningen anses som kostnadseffektiv. Vi har också gjort bedömningen att läkemedlet används för ett icke bagatellartat tillstånd.

Aminopyridin APL ska därför subventioneras och ingå i högkostnadsskyddet.

Apotek som tillverkar lagerberedningar ska göra en ansökan om rikslicens till Läkemedelsverket för de lagerberedningar som tillverkas i en mängd som överstiger 1 000 förpackningar om året. Den förväntade försäljningsvolymen ligger nära gränsen för att företaget ska behöva göra en rikslicensansökan för Aminopyridin APL. Vi kommer därför att följa användningen och försäljningen av Aminopyridin APL.

Beslutet gäller från och med den 22 november 2013.

Sidinformation


Publicerad
29 november 2013