Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Donaxyl vaginaltablett ingår i högkostnadsskyddet

Donaxyl vaginaltablett (dekvaliniumklorid) för behandling av bakteriell vaginos ingår i högkostnadsskyddet från och med den 25 oktober 2014.

Donaxyl vaginaltablett används för behandling av bakteriell vaginos. Bakteriell vaginos innebär att bakteriesammansättningen i slidan är förändrad och att andra bakterier än de skyddande mjölksyrebakterierna har ökat. Tillståndet ökar risken för infektioner och prematur (för tidig) förlossning.

Donaxyl vaginaltablett innehåller den aktiva substansen dekvaliniumklorid och är ett antiseptiskt medel.  De övriga behandlingsalternativen mot bakteriell vaginos består alla av antibiotika. Svårighetsgraden av bakteriell vaginos bedöms vanligtvis vara låg, men kan i vissa fall vara medelhög, till exempel hos gravida kvinnor eller vid infektion efter vaginala ingrepp.

TLV bedömer att effekten av Donaxyl är likvärdig övriga behandlingsalternativ. Det begärda priset för Donaxyl är högre än priset för det mest relevanta jämförelsealternativet, men är det samma som priset för det dyraste och mest förskrivna behandlingsalternativet.

TLV bedömer att Donaxyl tillför nytta i form av att minska risken för utveckling av antibiotikaresistens, ge ökad sortimensbredd (ny substans och ny beredningsform) och genom att vara ett säkert behandlingsalternativ till gravida kvinnor. Den sammantagna nyttan motiverar det ansökta priset.

Mot denna bakgrund beslutar vi att Donaxyl vaginaltablett ska vara subventionerad och ingå i högkostnadsskyddet.

Beslutet gäller från och med den 25 oktober 2014.

Sidinformation


Publicerad
14 november 2014