Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Hemangiol ingår i högkostnadsskyddet

Hemangiol (propranolol) för behandling av infantilt hemangiom ingår i högkostnadsskyddet från och med den 20 februari 2015. TLV bedömer att läkemedlet är ett kostnadseffektivt alternativ.

Infantila hemangiom eller smultronmärken drabbar mellan fem och tio procent av alla barn som föds. Infantila hemangiom uppstår ungefär en månad efter födseln och ser ut som små jordgubbsformade knölar. Hemangiomet växer till under det första levnadsåret och försvinner sedan oftast spontant efter ungefär fem till tio år. Ungefär tio procent måste dock behandlas av specialist. Anledningen kan vara att hemangiomet växer på en olämplig plats som kan påverka till exempel syn, hörsel eller andning. Hemangiol är indicerat för hemangiom som är livs- eller funktionshotande, hemangiom som orsakar smärta eller som kan leda till bestående ärr eller missbildningar.

Propranolol är standardbehandling för infantila hemangiom. Hemangiol är dock det första godkända läkemedlet, tidigare behandling har skett med lagerberedning. TLV har bedömt att behandling med Hemangiol leder till signifikant fler utläkta hemangiom jämfört med behandling med placebo. Detta innebär att färre patienter är i behov av kirurgiska ingrepp och behandling med Hemangiol bedöms därför kostnadsbesparande mot ingen behandling.

Mot denna bakgrund beslutar vi att Hemangiol ska vara subventionerat och ingå i högkostnadsskyddet.

Beslutet gäller från och med den 20 februari 2015.


Sidinformation


Publicerad
20 februari 2015