Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Vpriv ingår i högkostnadsskyddet

Läkemedelet Vpriv (velaglukeras alfa) mot Gauchers sjukdom typ 1 ingår i högkostnadsskyddet från och med den 4 juni 2015.

Vpriv är ett enzymersättningsläkemedel och ges till patienter med Gauchers sjukdom typ 1. Orsaken till Gauchers sjukdom är brist på enzymet glukosylceramidas. Glukosylceramidas bryter ner en viss typ av fettämne i cellerna. När detta inte sker samlas en stor mängd fettämne i kroppen. Det drabbar flera olika organ och vanliga symtom är förstorad mjälte och lever, blodbrist, brist på blodplättar och skelettsjuklighet.

Sjukdomen kan ha olika förlopp och variera i svårighetsgrad. TLV bedömer att svårighetsgraden hos de patienter som är aktuella för behandling med Vpriv är medelhög till hög.

TLV bedömer att Cerezyme är relevant jämförelsealternativ för Vpriv. Cerezyme ingår i högkostnadsskyddet och används vid behandling av Gauchers sjukdom typ 1 och 3.

TLV konstaterar att priserna för Vpriv och Cerezyme är mycket höga. Kostnaden för att behandla med Vpriv är dock något lägre än för Cerezyme.
Mot bakgrund av ovanstående beslutar vi att Vpriv ska subventioneras och ingå i högkostnadsskyddet.

Beslutet gäller från och med den 4 juni 2015.

Sidinformation


Publicerad
4 juni 2015