Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Flixabi ingår i högkostnadsskyddet

Flixabi (infliximab) ingår i högkostnadsskyddet från och med den 14 december 2018. Flixabi är en biosimilar till TNF-hämmaren Remicade.

En biosimilar är ett biologiskt läkemedel som liknar ett godkänt biologiskt läkemedel. För att en biosimilar ska godkännas ska den vara jämförbar med det redan godkända biologiska läkemedlet.

Flixabi är ett antiinflammatoriskt läkemedel som innehåller den aktiva substansen infliximab. Läkemedlet är avsett att användas när andra läkemedel eller behandlingar har misslyckats hos vuxna med reumatoid artrit, Crohns sjukdom, ulcerös kolit, ankyloserande spondylit, psoriasisartrit samt psoriasis. Flixabi kan också ges till barn i åldern 6 till 17 år med svår aktiv Crohns sjukdom eller svår aktiv ulcerös kolit.

Enligt den europeiska godkännandemyndigheten är effekten och biverkningsprofilen för Flixabi och Remicade jämförbara. Remsima är en annan biosimilar till Remicade och är den infliximab som har lägst pris på marknaden idag. Flixabi har ett lägre pris än motsvarande förpackningar av Remsima.

Mot denna bakgrund beslutar TLV att Flixabi ska vara subventionerat och ingår i högkostnadsskyddet.

Beslutet gäller från och med den 14 december 2018.

Sidinformation


Publicerad
19 december 2018