Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Asacol ingår i högkostnadsskyddet

Asacol (mesalazin), 1600 mg, i form av tabletter med modifierad frisättning ingår i högkostnadsskyddet från och med den 27 september 2019.

Asacol används för behandling av ulcerös kolit, en inflammatorisk tarmsjukdom. Personer som lider av sjukdomen får i perioder besvär i tjock- och ändtarmen med exempelvis blodig diarré och magsmärtor som avlöses av perioder med få eller inga symptom.

Asacol tabletter med modifierad frisättning 1600 mg är en ny beredningsform av Asacol där mängden mesalazin är högre än för befintliga alternativ samt att tabletten är utformad för att främja långvarig frisättning av det verksamma ämnet. Vid underhållsbehandling tas en tablett per dag. Vid akut sjukdom kan dosen variera upp till tre tabletter per dag som delas upp på ett till tre dagliga doseringstillfällen. Asacol har en lokal antiinflammatorisk effekt i tjocktarmen.

Asacol ingår sedan tidigare i högkostnadsskyddet i form av enterotabletter och suppositorium. Utöver Asacol finns det flera läkemedel som innehåller det verksamma ämnet mesalazin som ingår i högkostnadsskyddet, bland annat depottabletter och enterodepottabletter med förlängd frisättning av mesalazin.

I detta fall är de mest relevanta jämförelsealternativen de läkemedel som innehåller mesalazin i tablettform. Priset för Asacol tablett med modifierad frisättning är samma som för Asacol enterotabletter, som har lägst kostnad av jämförelsealternativen. Baserat på underlaget företaget skickat in bedöms Asacol tablett med modifierad frisättning åtminstone inte ha sämre effekt än Asacol enterotabletter.

Mot denna bakgrund beslutar TLV att den nya beredningsformen av Asacol ska vara subventionerad och ingå i högkostnadsskyddet.

Beslutet gäller från och med 27 september 2019.


Sidinformation


Publicerad
8 oktober 2019