Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Miniderm Duo ingår i högkostnadsskyddet

Miniderm Duo kräm används för att behandla torr hud. Krämen innehåller en kombination av två substanser, karbamid och glycerol.

Böjveckseksem, så kallad atopisk dermatit, är den vanligaste hudsjukdomen hos barn med torr hud. Det är en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom som ger torr hud, eksem och intensiv klåda. De flesta barn får lätta till måttliga besvär men sjukdomen kan ändå påverka livskvaliteten avsevärt. Många patienter växer ifrån sina böjveckseksem, medan andra har eksem under hela livet. Eksemet kan vara bättre i perioder, för att sedan bli sämre igen. Hos tonåringar och vuxna finns eksemet ofta på händerna och i ansiktet.

TLV har identifierat två patientgrupper, de som tål behandling med karbamid 50 mg per gram och de som inte tål karbamid 50 mg per gram.

TLV bedömer att en behandling som innehåller samma substanser som Miniderm Duo, det vill säga karbamid och glycerol samt så kallade lagerberedningar som innehåller karbamid i styrkan 2 procent i form av en kräm är relevanta jämförelsealternativ.

TLV bedömer att effekten när det gäller att stärka hudbarriären är jämförbar mellan Miniderm Duo och behandlingar med en kombination av krämer som innehåller karbamid och glycerol. TLV bedömer vidare att effekten är jämförbar mellan Miniderm Duo och lagerberedningar med karbamid i styrkan 2 procent.

TLV:s prisjämförelse visar att den totala läkemedelskostnaden för Miniderm Duo är lägre än för jämförelsealternativen. TLV beslutar därför att Miniderm Duo ska vara subventionerat och ingå i högkostnadsskyddet.

Av läkemedelsförmånslagen framgår att TLV:s beslut gäller omedelbart om inte annat beslutas. På grund av rådande it-störningar behöver tidpunkten för när beslutet ska börja tillämpas på apoteken skjutas fram. Beslutet ska därför börja gälla tidigast från och med den 13 juli 2021 eller snarast möjligt därefter.

Sidinformation


Publicerad
12 juli 2021
Till toppen