Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Aitmyte ingår i högkostnadsskyddet

Aitmyte (allergenextrakt) ingår i högkostnadsskyddet från och med den 25 februari 2022. Aitmyte används för så kallad allergen immunterapi vid måttliga till svåra allergiska besvär från näsa och ögon (rinit och rinokonjunktivit) orsakade av husdammskvalster.

En stor del av Sveriges befolkning upplever allergiska besvär från näsa och ögon när de utsätts för olika allergener. Vanliga besvär är rinnsnuva, nästäppa, klåda i näsan och nysningar. Många upplever också röda och rinnande ögon med besvärande klåda och ljuskänslighet.

Allergen immunterapi innebär att patienten under längre tid behandlas med små mängder av ämnet (allergenet) som patienten är allergisk mot. Målet med behandlingen är att utveckla tolerans mot allergenet och förändra hur patienten reagerar.

Aitmyte är en tablett som smälter under tungan och tas varje dag under tre års tid. Kliniska studier visar att efter behandling med Aitmyte får patienterna mindre besvär från näsa och ögon. Patienterna sågs även ha en lägre användning av symtomlindrande läkemedel.

Idag ingår läkemedlet Acarizax för allergen immunterapi vid husdammskvalsterallergi i högkostnadsskyddet. Acarizax används på samma sätt som Aitmyte och behandlingen pågår lika länge. TLV bedömer att Acarizax är det relevanta jämförelsealternativet och har jämförbar effekt med Aitmyte. Användning av Aitmyte innebär lägre behandlingskostnad än för Acarizax.

Mot denna bakgrund beslutar TLV att Aitmyte ska vara subventionerat och ingå i högkostnadsskyddet.

Beslutet gäller från och med den 25 februari 2022.

Sidinformation


Publicerad
28 februari 2022