Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Methenamine hippurate EQL Pharma, tabletter, får inte ett högre pris

Methenamine hippurate EQL Pharma (metenaminhippurat) i styrkan 1 g i förpackningsstorlekarna 100 och 105 tabletter, får inte ett högre pris. Villkoren för prishöjning är inte uppfyllda.

Methenamine hippurate EQL Pharma innehåller den verksamma substansen metenaminhippurat och är ett urinvägsantiseptikum som bland annat används som profylax av okomplicerade infektioner i nedre urinvägarna.

Det finns ytterligare ett läkemedel i tablettform inom läkemedelsförmånerna som innehåller metenaminhippurat, vilket båda förpackningsstorlekarna av Methenamine hippurate EQL Pharma är direkt utbytbara mot inom ramen för periodens Vara-systemet.

Läkemedelsföretaget som marknadsför Methenamine hippurate EQL Pharma har ansökt om ett högre pris med motivet att lönsamheten för produkten är för låg för att motivera fortsatt tillhandahållande på den svenska marknaden.

TLV beviljar endast prishöjningar i undantagsfall och bedömningen är att det finns behandlingsalternativ av liknande slag inom högkostnadsskyddet för Methenamine hippurate EQL Pharma.

Mot denna bakgrund beviljar TLV inte ett högre pris för Methenamine hippurate EQL Pharma, tabletter.

Sidinformation


Publicerad
12 maj 2023