Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Hiprex får ett högre pris

Hiprex i form av tabletter och dospulver, för förebyggande behandling av urinvägsinfektion, får ett högre pris från och med den 1 juni 2015.

Företaget som står bakom Hiprex, som används som profylax vid urinvägsinfektion, har ansökt om ett högre pris för Hiprex dospulver och tabletter.

Företaget anger vikande försäljning, dålig lönsamhet och ökade kostnader inom flera områden, bland annat distribution, pharmacovigilance och kvalitet, som skälen för sin ansökan om prishöjning. Företaget framhåller att utan en prishöjning har de svårt att motivera fortsatt tillhandahållande av Hiprex.

Hiprex är det enda preparatet på den svenska marknaden som enbart innehåller substansen metenaminhippurat.

För patienter som är benägna att drabbas av urinvägsinfektion, i samband med avslutning av kateterbehandling efter urologiska och gynekologiska ingrepp, och som lämpligen inte bör behandlas med antibiotika kan Hiprex vara det enda behandlingsalternativet. Hiprex dospulver, kan vara angeläget för patienter som har svårt att svälja tabletter, till exempel barn.

Det finns risk för att patienter kommer att stå utan alternativa behandlingar av liknande slag om Hiprex försvinner från den svenska marknaden. Vår bedömning är att det finns en stor risk för att läkemedlet försvinner från den svenska marknaden om prishöjningen inte beviljas.

Mot bakgrund av ovanstående beviljar vi ett högre pris för Hiprex.

Prishöjningen gäller från och med den 1 juni 2015.

Sidinformation


Publicerad
15 maj 2015
Till toppen