Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Postafen får ett högre pris

Postafen (meklozin) 100 tabletter i styrkan 25 mg får ett högre pris.

Det verksamma ämnet i Postafen heter meklozin och används mot olika typer av illamående. För barn mellan sex och tolv år används det vid åksjuka. Vuxna och barn över tolv år kan också använda det vid åksjuka men även vid andra typer av illamående, några exempel är illamående vid graviditet och illamående som framkallats av behandling av opioider som morfin och morfinliknande läkemedel.

Läkemedelsföretaget har ansökt om ett högre pris för Postafen 25 mg i en förpackning med 100 tabletter. Anledningen att företaget ansöker om en prishöjning är att denna förpackning har en dålig lönsamhet.

Postafen är det enda läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet som innehåller substansen meklozin. TLV anser att Postafen används för att behandla icke bagatellartade tillstånd och att Postafen är ett angeläget behandlingsalternativ vid åksjuka, illamående vid graviditet och illamående som orsakats av opioider, exempelvis morfin. TLV bedömer att försäljningsvärdet för Postafen är lågt och att det finns en stor risk att läkemedlet försvinner från den svenska marknaden eller att tillgången kraftigt minskar om prishöjningen inte beviljas.

Mot denna bakgrund beviljas företagets ansökan om prishöjning för Postafen från och med den 1 maj 2020.

Sidinformation


Publicerad
14 maj 2020