Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Warfarin Orion, tabletter 2,5 mg, får ett högre pris

Warfarin Orion (warfarin) är ett så kallat oralt antikoagulantia det vill säga ett blodförtunnande läkemedel som doseras via munnen. Warfarin Orion används för att förebygga eller behandla blodproppar eller för behandling av komplikationer av blodproppar.

Det finns två grupper av orala antikoagulantia, warfarin och Non-vitamin K antikoagulantia, NOAK. NOAK är avsett för samma användningsområde som warfarin men har ett annat sätt att verka i kroppen. Enligt Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer ska NOAK användas före warfarin när behandling sätts in första gången på en patient.

Företaget Orion Pharma AB har uppgett att Warfarin Orion är ett angeläget behandlingsalternativ eftersom Warfarin Orion är det enda läkemedlet som innehåller warfarin utan tillsatt färgämne på svenska marknaden. Företaget har vidare uppgett att många av patienterna som använder Warfarin Orion gör det för att de får allergiska reaktioner av färgämnet som finns i det andra läkemedek som innehåller warfarin. Enligt företaget är dessa patienter i behov av Warfarin Orion och riskerar att stå utan behandling om produkten försvinner från den svenska marknaden.

Företaget har bland annat motiverat det högre priset med att försäljningen av Warfarin Orion kraftigt minskat de senaste åren, till följd av den ökade användningen av NOAK.

TLV anser att Warfarin Orion används för att behandla icke bagatellartade tillstånd. Vidare anser TLV att Warfarin Orion ett angeläget behandlingsalternativ och att det finns patienter som riskerar att stå utan behandling med warfarin om läkemedlet försvinner från den svenska marknaden. TLV konstaterar att det ansökta priset per enhet ligger i nivå med priset för det andra läkemedlet som innehåller warfarin. TLV konstaterar även att kostnaden för behandling per dag för Warfarin Orion är lågt.

Mot denna bakgrund får Warfarin Orion tabletter ett högre pris från och med 1 april 2021.

Sidinformation


Publicerad
26 mars 2021