Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Airomir, lösning för nebulisator, 1 mg/ml får ett högre pris

Airomir (salbutamol), lösning för nebulisator används bland annat för att behandla astma när behandling med sprayinhalator eller pulverinhalator inte ger tillräcklig effekt eller inte är möjlig. Airomir, lösning för nebulisator, lindrar svår akut astma och är avsett för vuxna, ungdomar och barn över 18 månader.

Företaget har ansökt om ett högre pris för Airomir, lösning för nebulisator, 1 mg/ml. En nebulisator omvandlar läkemedelslösningen till finfördelade vätskedroppar som patienten andas in. Företaget har motiverat sin prishöjningsansökan med att den totala lönsamheten för Airomir, lösning för nebulisator, 1 mg/ml är i linje med kostnaderna vilket gör att företaget har svårt att motivera att försätta tillhandahålla produkten i Sverige.

TLV anser att Airomir, lösning för nebulisator, i styrkan 1 mg/ml används för att behandla ett icke bagatellartat tillstånd. Läkemedel är i dagsläget det enda som är tillgängligt på den svenska marknaden i sin styrka och läkemedelsform. TLV bedömer att det finns patienter som riskerar att stå utan liknande behandlingsalternativ om Airomir, lösning för nebulisator, i styrkan 1 mg/ml försvinner från den svenska marknaden.

TLV bedömer att det finns en stor risk att Airomir, lösning för nebulisator, 1 mg/ml försvinner från den svenska marknaden eller att tillgången kraftigt minskar om prishöjningen inte beviljas.

Mot denna bakgrund beviljas företagets ansökan om prishöjning för Airomir, lösning för nebulisator, i styrkan 1 mg/ml styrkan från och med den 1 juni 2022.

Sidinformation


Publicerad
17 maj 2022
Till toppen