Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Kåvepenin, filmdragerad tablett i styrkorna 250 mg och 500 mg, får ett högre pris

Kåvepenin (fenoximetylpenicillin) är ett antibiotikum som används för att behandla ett flertal infektioner som exempelvis halsfluss, bihåleinflammation och öroninflammation.

Företaget har ansökt om ett högre pris för förpackningarna med 20 tabletter och 40 tabletter. Företaget har motiverat sin prishöjningsansökan med ökade kostnader för produkten i kombination med låg och sjunkande försäljning.

TLV anser att Kåvepenin, filmdragerad tablett i styrkorna 250 mg och 500 mg, används för att behandla icke bagatellartade tillstånd. Tabletterna i respektive styrka är i dagsläget de enda tillgängliga i högkostnadsskyddet som innehåller fenoximetylpenicillin. Det finns därför patienter som riskerar att stå utan behandlingsalternativ av liknande slag om läkemedlet försvinner från den svenska marknaden.

TLV gör bedömningen att det finns en stor risk att läkemedlet försvinner från den svenska marknaden eller att tillgången kraftigt minskar om prishöjningen inte beviljas.

Mot denna bakgrund beviljas företagets ansökan om prishöjning för Kåvepenin, filmdragerad tablett i styrkorna 250 mg och 500 mg i förpackningsstorlekarna 20 stycken och 40 stycken från och med den 1 juli 2022.

Sidinformation


Publicerad
22 juni 2022