Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Allopurinol Sandoz 100 mg får ett högre pris

Allopurinol Sandoz i styrkan 100 mg i en förpackning som innehåller 105 tabletter, får ett högre pris.

Allopurinol Sandoz innehåller den verksamma substansen allopurinol som hämmar produktionen av urinsyra. Allopurinol Sandoz är avsett för vuxna, barn och ungdomar och används vid olika former av hyperurikemi som är ett sjukligt tillstånd av förhöjda nivåer urinsyra i blodet. Till exempel används allopurinol ofta vid gikt som är en ledinflammation som orsakas av att det bildats kristaller av urinsyra i leden.

Läkemedelsföretaget som marknadsför Allopurinol Sandoz har ansökt om ett högre pris för styrkan 100 mg i förpackningsstorleken 105 tabletter. Företaget har motiverat sin prishöjningsansökan med att försäljningspriset är för lågt i förhållande till produktionskostnaden.

TLV bedömer att det finns patienter som riskerar att stå utan liknande behandlingsalternativ om Allopurinol Sandoz 100 mg försvinner från den svenska marknaden. TLV bedömer att det finns en stor risk att Allopurinol Sandoz 100 mg försvinner från den svenska marknaden eller att tillgången kraftigt minskar om prishöjningen inte beviljas.

Mot denna bakgrund beviljas prishöjning för Allopurinol Sandoz i styrkan 100 mg, 105 tabletter, från och med den 1 november 2022.

Sidinformation


Publicerad
7 oktober 2022