Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Inolaxol (granulat), Vi-Siblin och V-Siblin S får ett högre pris

Inolaxol (sterkuliagummi), Vi-Siblin (vitt loppfrö) och Vi-Siblin S (vitt loppfrö) tillhör läkemedelsgruppen bulkbildande laxermedel och används bland annat vid förstoppning får ett högre pris. Det gäller inte för Inolaxol pulver (sterkuliagummi).

Företaget som marknadsför Inolaxol pulver, Inolaxol granulat, Vi-Siblin och Vi-Siblin S har ansökt om en prishöjning med motiveringen att de fått högre inköps-, produktions- och logistikkostnader och att det inte är möjligt att tillhandahålla produkterna inom högkostnadsskyddet till nuvarande pris.

Inolaxol innehåller den verksamma komponenten sterkuliagummi och Vi-Siblin/Vi-Siblin S vitt loppfrö, vilka är växtfibrer som sväller i vätska och ökar tarminnehållets volym, en så kallad bulkeffekt.

TLV anser att Inolaxol, Vi-Siblin och Vi-Siblin S används för att behandla ett icke bagatellartat tillstånd och att det finns en risk att patienter står utan behandlingsalternativ av liknande slag om läkemedlen försvinner från den svenska marknaden.

Inolaxol granulat, Vi-Siblin och Vi-Siblin S

TLV bedömer att risken är stor att Inolaxol granulat, Vi-Siblin och Vi-Siblin S försvinner från den svenska marknaden, eller att tillgången kraftigt minskar, om prishöjningen inte beviljas då TLV anser att lönsamheten för dessa produkter inte är tillräcklig för att säkra tillgången på den svenska marknaden.

Mot denna bakgrund beviljas företagets ansökan om prishöjning för Inolaxol granulat, Vi-Siblin och Vi-Siblin S från och med den 1 juni 2023.

Inolaxol pulver

TLV bedömer inte att risken är stor att Inolaxol, pulver, försvinner från den svenska marknaden, eller att tillgången kraftigt minskar, om prishöjningen inte beviljas då TLV anser att lönsamheten för dessa produkter är tillräcklig för att tillgodose tillgången på den svenska marknaden.

Mot denna bakgrund beviljar inte TLV ett högre pris för Inolaxol pulver.

Sidinformation


Publicerad
8 juni 2023