Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Amimox, granulat till oral suspension får ett högre pris

Amimox (amoxicillin), granulat till oral suspension i styrkan 50 mg/ml i förpackningsstorlekarna 60 och 125 ml samt i styrkan 100 mg/ml i förpackningsstorleken 60 ml, får ett högre pris

Amimox är ett antibiotikum i flytande form som framför allt är avsedd för barn och används för behandling av olika typer av infektioner bland annat bihåleinflammation, öroninflammation och lunginflammation.

Läkemedelsföretaget som marknadsför Amimox, granulat till oral suspension har ansökt om ett högre pris med motiveringen att kostnaderna för produktion och distribution har ökat.

TLV anser att läkemedlet används för att behandla icke bagatellartade tillstånd och att det finns patienter som riskerar att stå utan liknande behandlingsalternativ om läkemedlet försvinner från den svenska marknaden.

TLV har beviljat prishöjning för Amimox, granulat till oral suspension i styrkan 50 mg/ml i förpackningsstorlekarna 60 och 125 ml samt i styrkan 100 mg/ml i förpackningsstorlek 60 ml där TLV bedömer att risken är stor att dessa förpackningar försvinner från den svenska marknaden eller att tillgången kraftigt minskar om prishöjningen inte beviljas.

Mot denna bakgrund får dessa förpackningar ett högre pris från och med den 1 augusti 2023.

TLV beviljar endast prishöjningar i undantagsfall och för Amimox, granulat till oral suspension i styrkan 100 mg/ml i förpackningsstorleken 125 ml bedömer TLV att företaget inte har visat att det föreligger en stor risk att denna förpackning förvinner från den svenska marknaden, eller att tillgången kraftigt minskar om prishöjningen inte beviljas.

Mot denna bakgrund beviljar TLV inte ett högre pris för denna förpackning.

Sidinformation


Publicerad
17 juli 2023