Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Alvesco, inhalationsspray, får ett högre pris

Alvesco (ciklesonid), inhalationsspray, i styrkorna 80 mikrogram/dos och 160 mikrogram/dos får ett högre pris.

Alvesco, inhalationsspray, innehåller den verksamma substansen ciklesonid som motverkar inflammation i lungorna och används som underhållsbehandling av astma.

Läkemedelsföretaget som marknadsför Alvesco, inhalationsspray, har bland annat motiverat behovet av en prishöjning med att de har fått ökade produktionskostnader och att det finns en hög risk att Alvesco inte kommer finnas tillgänglig på den svenska marknaden vid en utebliven prishöjning.

TLV anser att läkemedlet används för att behandla ett icke bagatellartat tillstånd. Alvesco, inhalationsspray, är ensam inom läkemedelsförmånerna med att innehålla den verksamma substansen ciklesonid och TLV bedömer att det finns patienter som riskerar att stå utan behandlingsalternativ av liknande slag om inhalationssprayen försvinner från den svenska marknaden. TLV bedömer vidare att risken är stor att läkemedlet försvinner från den svenska marknaden eller att tillgången kraftigt minskar om prishöjningen inte beviljas.

Mot denna bakgrund får Alvesco, inhalationsspray, i styrkorna 80 mikrogram/dos och 160 mikrogram/dos ett högre pris från och med den 1 september 2023.

Sidinformation


Publicerad
22 augusti 2023