Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Pilokarpin Karo Pharma, ögondroppar, får ett högre pris

Pilokarpin Karo Pharma (pilokarpin), ögondroppar, lösning i endosbehållare, i styrkorna 2% och 4%, får ett högre pris från och med den 1 november 2023.

Pilokarpin Karo Pharma är ögondroppar som används mot en ögonsjukdom som heter glaukom. Sjukdomen innebär en skada på ögats synnerv som orsakas av ökat tryck i ögat. Pilokarpin Karo Pharma verkar genom att sänka trycket i ögat.

Läkemedelsföretaget som marknadsför Pilokarpin Karo Pharma har ansökt om ett högre pris med motiveringen att kostnaderna för att tillhandahålla Pilokarpin Karo Pharma har ökat och att lönsamheten inte är tillräcklig.

TLV anser att Pilokarpin Karo Pharma används för att behandla ett icke bagatellartat tillstånd. TLV bedömer att Pilokarpin Karo Pharma är ett angeläget behandlingsalternativ eftersom Pilokarpin Karo Pharma är den enda ögondroppen på den svenska marknaden som enbart innehåller pilokarpin. TLV bedömer att det finns patienter som riskerar att stå utan behandling av liknande slag om Pilokarpin Karo Pharma försvinner från den svenska marknaden. TLV bedömer också att det finns en stor risk att Pilokarpin Karo Pharma försvinner från den svenska marknaden om prishöjningen inte beviljas.

Mot denna bakgrund beslutar TLV att Pilokarpin Karo Pharma 2% och 4% får ett högre pris från och med den 1 november 2023.

Sidinformation


Publicerad
26 oktober 2023