Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

TLV beslutar om att tillfälligt höja priset för Depakine Retard, depottablett, 500 mg från Orifarm AB

Depakine Retard (valproinsyra), depottabletter i styrkan 500 mg i två olika förpackningsstorlekar, 90 tabletter och 100 tabletter, från Orifarm AB, får ett högre pris som gäller till och med den 29 februari 2024.

Depakine Retard, ett läkemedel som framför allt används för behandling av epilepsi, är ett så kallat parallellimporterat läkemedel till Ergenyl Retard depottablett, 500 mg. Förpackningarna är utbytbara mot varandra på apotek.

Företaget som marknadsför Ergenyl Retard har informerat Läkemedelsverket om att läkemedlet kommer att vara restnoterat under en period mellan november 2023 och januari 2024.

Enligt uppgifter från Läkemedelsverket har inte heller företagen som har utbytbara förpackningar meddelat att de kan tillhandahålla läkemedel under bristperioden för Ergenyl Retard.

Situationen skulle enligt Läkemedelsverket bli mycket besvärlig för epilepsipatienter om varken Ergenyl Retard eller de utbytbara förpackningarna kan tillhandahållas. Orifarm AB har dock meddelat att de under den restanmälda perioden har möjlighet att till ett högre pris, köpa in förpackningar med Depakine Retard, depottablett, 500 mg, 90 och 100 stycken, för parallellimport till Sverige.

TLV bedömer att Depakine Retard, depottablett, 500 mg används för att behandla icke bagatellartade tillstånd och att det finns patienter som riskerar att stå utan liknande behandlingsalternativ om Depakine Retard, depottabletter, 500 mg, 90 och 100 stycken inte kan tillhandahållas på den svenska marknaden under den period som Ergenyl Retard är otillgänglig.

TLV bedömer också att det finns en stor risk att Depakine Retard, depottablett, 500 mg, 90 och 100 stycken från Orifarm AB försvinner från den svenska marknaden eller att tillgången kraftigt minskar om prishöjningen inte beviljas.

Mot denna bakgrund beviljas Orifarm AB:s ansökan om prishöjning för Depakine Retard, depottablett, 500 mg, 90 och 100 stycken från och med den 8 november 2023 till och med den 29 februari 2024.

Den 1 mars 2024 ska det tidigare priset åter gälla.

Sidinformation


Publicerad
9 november 2023