Om klinikläkemedelsuppdraget
NT-rådet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., tidigare NLT-gruppen, initierar vilka läkemedel som ska utvärderas i klinikläkemedelsuppdraget och TLV tar fram hälsoekonomiska kunskapsunderlag för dessa. NT-rådet värderar nya läkemedelsterapier och ger rekommendationer i läkemedelsfrågor till regionerna.
Syftet med de hälsoekonomiska bedömningarna är att bidra till:
- bättre underlag för kliniska beslut och upphandling av läkemedel
- större öppenhet kring läkemedels kostnadseffektivitet och priser
- bättre utnyttjande av existerande resurser för kunskapsvärdering genom att bedömningarna görs av en nationell myndighet och inte av alla huvudmännen
- en mer kunskapsstyrd och likvärdig läkemedelsanvändning i hela landet
- långsiktiga kulturförändringar kring synen på hälsoekonomisk information samt öppna jämförelser av terapival
Inom uppdraget fattar vi inte några beslut om läkemedel ska ingå i högkostnadsskyddet. Avsikten med de hälsoekonomiska bedömningarna är att NT-rådet ska få ett bättre underlag för sina rekommendationer och att regionerna ska kunna fatta bättre beslut.
I samverkan med andra aktörer
Klinikläkemedelsuppdraget kräver samverkan mellan flera olika aktörer och en stor del av TLV:s arbete består därför av processutveckling. Förutom NT-rådet samverkar vi kontinuerligt även med Socialdepartementet, läkemedelsföretagen, Lif, experter, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och SBU.
Presentation av kunskapsunderlag
Vår hälsoekonomiska bedömning sammanfattas i ett hälsoekonomiskt kunskapsunderlag som skickas till NT-rådet och företaget för att därefter publiceras på www.tlv.se Länk till annan webbplats.. NT-rådet kan ge rekommendationer till regionerna baserat på bland annat det hälsoekonomiska kunskapsunderlaget.
Senast uppdaterad 27 mars 2020