Hälsoekonomisk bedömning av Zynlonta vid behandling av diffust storcelligt B-cellslymfom och höggradigt B-cellslymfom
TLV har tagit fram en hälsoekonomisk bedömning till regionerna av Zynlonta (lonkastuximabtesirin) som ensam behandling av vuxna med storcelligt B-cellslymfom (DLBCL) och höggradigt B-cellslymfom (HGBL), vars sjukdom har fortskridit efter två eller flera tidigare systemiska behandlingar, eller som inte svarat på tidigare behandling.
Diffust storcelligt B-cellslymfom (DLBCL) och höggradigt B-cellslymfom (HGBL) är elakartade tumörsjukdomar som utgår från en grupp celler kallade B-lymfocyter (en typ av vita blodkroppar som är viktiga för immunförsvaret). I Sverige insjuknar omkring 600 patienter varje år. Med de behandlingar som finns idag är prognosen ofta god och många patienter blir botade. En del patienter får dock återfall eller svarar inte på behandling och har då behov av ytterligare behandling.
Zynlonta innehåller den aktiva substansen lonkastuximabteserin, som består av en monoklonal antikropp, en typ av protein, kombinerad med ett cytotoxin, som är ett celldödande ämne. Den monoklonala antikroppen fäster vid ett protein som kallas CD19 på B-cellerna, och läkemedlet tar sig in i dessa celler. När Zynlonta är inne i B-cellerna frisätts cytototxinet, vilket leder till att cellerna dör.
Patientgruppen som Zynlonta är avsedd för utgör en blandad grupp och behandlingsval styrs av olika faktorer. Läkemedelskombina-tionerna rituximab, gemcitabin och oxaliplatin (R-GemOx) samt polatuzumab vedotin, bendamustin och rituximab (Pola-BR) används idag inom samma användningsområde som Zynlonta är godkänt för. TLV bedömer därför att dessa läkemedel utgör relevanta jämförelsealternativ till Zynlonta.
Det finns inga direkt jämförande studier mellan Zynlonta och R-GemOx eller Pola-BR. Indirekta jämförelser visar på att patienter som behandlas med Zynlonta lever lika länge innan sjukdomen förvärras och att patienters totala överlevnadstid är liknande den som för patienter som får Pola-BR. Indirekta jämförelser indikerar på att den totala överlevnadstiden är längre för patienter som behandlas med Zynlonta jämfört med patienter som får R-GemOx. Den relativa effekten är svårvärderad och förenad med mycket höga osäkerheter.
TLV bedömer att Zynlonta har en jämförbar effekt med Pola-BR och utgår från detta i den hälsoekonomiska analysen där en kostnadsjämförelse görs. I TLV:s kostnadsjämförelse är kostnaden för behandling med Zynlonta ungefär 290 000 kronor högre än för behandling med Pola-BR. TLV bedömer att Zynlonta har en effektfördel jämfört med R-GemOx, men på grund av mycket hög osäkerhet i den relativa effekten presenterar TLV tre scenarioanalyser. Det som skiljer scenarioanalyserna åt är hur länge den relativa effektfördelen av Zynlonta i förhållande till R-GemOx antas kvarstå. I TLV:s scenarioanalyser varierar kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår mellan cirka 2,2 miljoner kronor och 3,2 miljoner kronor. Osäkerheten i den hälsoekonomiska analysen bedöms som mycket hög.
Den hälsoekonomiska bedömningen kommer att publiceras inom kort.
Sidinformation
- Publicerad
- 4 oktober 2024