Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Hälsoekonomisk bedömning av Columvi vid behandling av diffust storcelligt B-cellslymfom

TLV har tagit fram en hälsoekonomisk bedömning till regionerna av Columvi (glofitamab). Bedömningen avser behandling av vuxna patienter med diffust storcelligt B-cellslymfom (DLBCL) som är en form av blodcancer.

I Sverige insjuknar cirka 600 individer årligen i storcelligt B-cellslymfom (DLBCL). DLBCL är cancer som utgår från B-lymfocyter, en typ av vita blodkroppar, som tumöromvandlats. Med de behandlingar som finns idag botas cirka 60 procent av patienterna. Aktuell bedömning av Columvi avser behandling av patienter med DLBCL där sjukdomen har kommit tillbaka (recidiverat) efter två eller flera tidigare behandlingar eller som inte svarat på tidigare behandlingar.

Den aktiva substansen i Columvi är glofitamab, en så kallad bispecifik antikropp som utformats för att känna igen och binda till två målproteiner samtidigt. Glofitamab kopplar samman T-lymfocyter, en annan typ av vita blodkroppar, med de tumöromvandlade B-lymfocyterna. Glofitamab underlättar för immunförsvaret att döda cancercellerna. Behandling med Columvi ges i högst 12 behandlingscykler.

Patientgruppen som cancerläkemedlet Columvi är avsedd för är en blandad grupp och behandlingsval styrs av olika faktorer. Nedanstående läkemedel används idag inom samma användningsområde som Columvi är godkänt för.

  • Rituximab kombinerat med kemoterapi (R-kemo), bland annat kombinationen rituximab-gemcitabin-oxaliplatin
  • Läkemedelskombinationen polatuzumab vedotin-bendamustin-rituximab (Pola-BR)
  • CAR-T-behandling

TLV bedömer att alla dessa behandlingar är relevanta jämförelsealternativ till Columvi.

Basen för den hälsoekonomiska bedömningen utgörs av en enarmad klinisk fas I/II-studie där samtliga patienter behandlats med Columvi. Resultat från studien jämförs indirekt med data från patienter som har behandlats med de olika jämförelsealternativen. Befintligt underlag avseende relativa effekten är förenat med mycket höga osäkerheter.

Resultat från de indirekta jämförelserna tyder på att patienter som har behandlas med Columvi kan leva längre än patienter som får R-kemo. TLV bedömer att Columvi har en effektfördel jämfört med R-kemo, men på grund av mycket hög osäkerhet i den relativa effekten presenterar TLV scenarioanalyser där kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår varierar mellan cirka 400 000 kronor och 700 000 kronor.

Utifrån den indirekta jämförelsen av Columvi och Pola-BR bedömer TLV att det inte finnas tillräcklig evidens för att anta att någon av behandlingarna är överlägsen den andra avseende effekt. TLV betraktar behandlingseffekten med Columvi och Pola-BR som jämförbar i den hälsoekonomiska analysen. I TLV:s kostnadsjämförelse är kostnaden för behandling med Columvi ungefär 130 000 kronor lägre än Pola-BR. Polivy (polatuzumab vedotin) har ett avtalat pris som omfattas av sekretess. Den faktiska skillnaden i kostnader mellan behandlingarna är därför en annan än vad som anges i TLV:s kostnadsjämförelser.

Företaget har valt att inte inkomma med en jämförelse mot CAR-T.

Den hälsoekonomiska bedömningen lämnas till NT-rådet för att användas som underlag för rekommendation till regionerna.

Sidinformation


Publicerad
2 december 2024