Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Fortsatt brett sortiment av smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel

Vi har omprövat subventionen för smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel för att se om de ska kvarstå inom högkostnadsskyddet, eller inte. Många av de företag som står bakom produkterna har valt att sänka priset på sina läkemedel. Ett antal läkemedel som inte är kostnadseffektiva, eller används vid enkla sjukdomstillstånd, förlorar däremot sin subvention.

Sedan tidigare i år ingår inte läkemedel som innehåller hyaluronsyra och glukosamin i högkostnadsskyddet. Förutom de försvinner geler och sprayer som används på huden och som tillhör läkemedelsgruppen COX-hämmare. Även läkemedlen Xefo och Xefo akut mister sin subvention och kommer inte att ingå i högkostnadsskyddet.

Läkemedlen Arcoxia, och Celebra får begränsad subvention. Det innebär att de endast ingår i högkostnadsskyddet för en begränsad grupp av patienter.

Under relaterad information hittar du frågor och svar och en sammanfattning av granskningen.

Nedan beskriver vi kortfattat resultatet, vilka läkemedel som försvinner ur högkostnadsskyddet och vilka som ingår med begränsning.

Smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel som försvinner ur högkostnadsskyddet

  • Geler som innehåller ketoprofen (Zon gel, Ketoflex gel, Orudis gel, Siduro gel
  • Ibumetin gel (ibuprofen)
  • Eeze kutan spray (diklofenak)
  • Xefo (lornoxikam)
  • Xefo Akut (lornoxikam)

Ovanstående läkemedel kommer från och med den 1 februari 2011 inte längre att ingå i högkostnadsskyddet.

Smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet med begränsning

Nedanstående läkemedel ingår endast i högkostnadsskyddet för patienter som har hög risk för blödningar och för de som har hög risk för mag- och tarmbiverkningar, till exempel på grund av hög ålder eller tidigare magsår.

  • Arcoxia
  • Celebra

Besluten börjar gälla den 1 februari 2011.

Tidigare i år omprövade

Under våren 2010 har vi omprövat subventionen för två andra typer av smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel; hyaluronsyra och glukosamin. Vid den granskningen beslutade vi att utesluta alla läkemedel som innehåller hyaluronsyra och glukosamin från högkostnadsskyddet. Det innebär att de inte längre är subventionerade och ingår därmed inte i högkostnadsskyddet. Besluten för hyaluronsyra och glukosamin började gälla den 15 juni 2010 respektive 15 maj 2010.

Frigör pengar till annat

Sammantaget har hela vår granskning av smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel lett till att nästan 100 miljoner kronor kan frigöras. Pengar som kan användas till annat.

Sidinformation


Publicerad
27 oktober 2010