Du är här:
En del förbrukningsartiklar ingår i högkostnadsskyddet. Det betyder att förbrukningsartikeln är subventionerad via skattemedel och att staten betalar en del av kostnaden. TLV är den myndighet som bestämmer vilka förbrukningsartiklar som ska ingå i högkostnadsskyddet. TLV bestämmer även vilket pris apoteken får sälja produkterna för.
Enligt lagen om läkemedelsförmåner m.m. också kallad förmånslagen, finns tre grupper av förbrukningsartiklar som kan omfattas av högkostnadsskyddet:
En förbrukningsartikel är en produkt som förskrivs till en enskild patient och blir dennes egendom. Det är förhållandevis enkla, mindre kostsamma produkter som har en begränsad livslängd.
De förbrukningsartiklar som en person behöver för att tillföra kroppen ett läkemedel, eller för att själv kunna kontrollera sin medicinering, är helt subventionerade och kostnadsfria för patienten. Läs mer om hur högkostnadsskyddet fungerar på sidan Så fungerar högkostnadsskydddet.
Förbrukningsartiklar för stomiopererade har samma subventionsregler som läkemedel, det vill säga att det tillkommer en egenavgift upp till 2 350 kronor per år.
En förutsättning för att en förbrukningsartikel ska ingå i högkostnadsskyddet är att TLV har fastställt ett pris för den. Läs mer på sidan Ansök om pris och subvention. Vidare ska den som skriver ut produkten vara en läkare eller någon annan som har fått behörighet av Socialstyrelsen.
Senast uppdaterad 20 april 2020
Förbrukningsartiklar är till exempel: stomiartiklar, diabeteshjälpmedel, inhalationshjälpmedel för bland annat astmatiker och övriga injektionshjälpmedel.
Sök förbrukningsartiklar
I vår databas hittar du priser på förbrukningsartiklar och får information om dess förpackningstext, varugruppskod och dylikt. Databasen innehåller de förbrukningsartiklar vi har beslutat om och som ingår i högkostnadsskyddet.
Sök i databasen