TLV logotyp
TLV logotyp

Du är här:

Läkemedel till blödarsjuka kvar i högkostnadsskyddet efter TLV:s omprövning

Kostnaderna för faktor IX-koncentrat, som används vid behandling av blödarsjuka av hemofili typ B, sänks efter att TLV omprövat subventionen och regioner och företag tecknat sidoöverenskommelser. Samtliga faktor IX-koncentrat kvarstår i högkostnadsskyddet.

- Kostnaden för behandling med faktor IX-koncentrat har tidigare varit mycket hög. I och med att kostnaderna nu sänks frigörs pengar som kan användas till annan angelägen hälso- och sjukvård, säger Sophia Brodin, enhetschef TLV

Det finns sedan tidigare sju faktor IX-koncentrat i högkostnadsskyddet. Cirka 100 patienter behandlas med dessa varje år i Sverige och 2019 såldes faktor IX-koncentrat för 133 miljoner kronor. TLV startade under våren 2020 en omprövning för de faktor IX-koncentrat som ingår i högkostnadsskyddet.

I samband med omprövningen genomförde TLV, regionerna och fem av sex läkemedelsföretag så kallade trepartsöverläggningar. Överläggningarna resulterade i att regionerna och företagen tecknade avtal, sidoöverenskommelser, för sex av faktor IX-koncentraten som ingår i högkostnadsskyddet. Sidoöverenskommelserna innebär att företagen står för en del av läkemedelskostnaderna och att kostnaderna för användning av läkemedlen blir lägre för staten och regionerna.

Kostnaderna för behandling med samtliga faktor IX-koncentrat bedöms vara rimliga och kvarstår därför i högkostnadsskyddet.

- Arbetet tillsammans med regioner och företag har fungerat bra och lett till betydligt lägre kostnader. Detta möjliggör att patienter med hemofili B även i fortsättningen får faktor IX-koncentrat inom högkostnadsskyddet, säger Sophia Brodin

Sidoöverenskommelserna börjar gälla från och med den 1 oktober 2020.

Publicerad 25 september 2020

Öppettider

Måndag- fredag
09:00 - 16:00.

Växel: 09:00 -16:00.
Registratur:  09:00 -15:00.


Kontakt

Telefon växel: 08 - 568 420 50 E-post: registrator@tlv.se

Besöksadress
Fleminggatan 14
112 26 Stockholm

Fler kontaktuppgifter