Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Lär känna TLV:s generaldirektör

Agneta Karlsson är generaldirektör för TLV sedan den 2 december 2019. Läs hennes svar på fem snabba frågor om sin nya roll och hennes tankar om framtiden.

Hur ser du på dina första månader på arbetsplatsen?

Roliga och lärorika! Jag har imponerats över den breda expertkunskap som finns på myndigheten och över våra spännande uppdrag, till exempel de uppdrag om precisionsmedicin och som bidrar till Sveriges Life Science-strategi. Sedan har förstås Coronapandemin förändrat både vår och omgivningens förutsättningar. Trots detta fortsätter vår verksamhet nästan som vanligt, vilket visar vilka kompetenta medarbetare jag har.

Vilka tankar har du för TLV framöver?

TLV ska fortsätta vara en expertmyndighet inom läkemedels-, medicinteknik-, tandvårds- och apoteksområdet. Med all vår expertis kan vi ta ytterligare ett steg fram för att bidra till ökade kunskaper inom dessa områden. Vi ska också ännu tydligare bli en samlad aktör när det gäller diskussioner om, och utveckling av, exempelvis utvärdering, prissättning och tillsyn på våra områden - helt enkelt bli mer synliga

Vilka utmaningar ser du i uppdraget som generaldirektör?

Det är viktigt att vi har fortsatt fokus och tar tid för de strategiskt framåtsyftande frågorna och inte fastnar för mycket i interna processer.

Vilka lärdomar tar du med dig från tidigare yrkesroller?

Kunskaper om vårdsektorn, hur regeringsarbete och myndighetsstyrning fungerar, inblick i läkemedelsbranschen. Men också att många frågeställningar och utmaningar är väldigt lika på olika arbetsplatser, oavsett om det är offentligt, privat eller ideellt, stora eller små organisationer.

Hur ser du dig själv som chef?

Det är alltid vanskligt att bedöma sig själv, men engagerad, inlyssnande, delegerande och kan förmedla lugn. Jag är alltid tillgänglig för mina medarbetare och jag tycker att det är viktigt att vi har roligt på jobbet. Jag försöker att inte jobba när jag är ledig och de flesta mejl följer med tillbaka olästa till jobbet på måndag morgon.

Familj:
Man, två vuxna barn, fem barnbarn, en hund och en katt

Utbildning:
Förvaltningsekonom med inriktning på organisation

Tidigare arbeten och uppdrag:

  • Statssekreterare hos sjukvårds-, folkhälso- och idrottsminister Gabriel Wikström och därefter hos socialminister Annika Strandhäll
  • Vice VD för Arenagruppen och chef för Arena medier
  • Chef för samhällskontakter på läkemedelsbolaget Glaxo Smith Kline
  • Statssekreterare hos ungdoms- och förskoleminister Lena Hallengren och sjukförsäkringsminister Ingela Thalén
  • Biträdande partisekreterare för Socialdemokraterna
  • Talskrivare åt Wanja Lundby Wedin på LO
Bilden visar generaldirektör Agneta Karlsson

Sidinformation


Senast uppdaterad
5 april 2023