Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

24 februari 2022

Apoteken startar försöksverksamhet och vår delrapport är klar

Nu i mars startar försöksverksamheten med tjänsten Inhalationsvägledning på apotek över hela landet. Och den första tredjedelen av vårt regeringsuppdrag är klar och vi har lämnat över en delrapport till regeringen. Det är 67 innehållsrika och lättlästa sidor, som vi såklart hoppas att många läser.

Bilden visar en bild av rapporten

2022 är året då försök med farmaceutiska tjänster startar

Apoteksbranschen och 150 apotek över hela landet lägger nu sista handen vid förberedelserna inför försöksverksamheten med tjänsten Inhalationsvägledning. Utbildning, rutiner och stöd för uppföljning kommer på plats och apotekschefer informeras om vikten av att ge prioritet till försöksverksamheten och stödja och peppa sin personal. Så här säger apoteksaktörerna om läget just nu, några veckor innan försöket startar:

Vi på Apoteket har löpande informerat och inspirerat alla apotekschefer och medarbetare via digitala möten och på intranätet. Mottagandet har varit positivt och våra medarbetare tycker det ska bli kul och spännande att få testa tjänsten och visa hur farmaceutiska tjänster kan bidra till en bättre läkemedelsanvändning.

Magdalena Lagerstedt
Apoteket

 

Det är positivt att se en branschgemensam utveckling av farmaceutiska tjänster. Det är en viktig del i framtidens apotek då våra kunniga medarbetare ytterligare kan stötta våra kunder till bättre hälsa.

Birgitta Lange Sjöblom
Apoteksgruppen

 

På Apotek Hjärtat gör vi nu de sista förberedelserna inför piloten med certifiering av farmaceuterna, pilotapoteken börjar bli redo och sugna på att äntligen få köra igång. Det känns otroligt spännande att få vara en del av detta och vi ser fram emot att bidra till projektet och förstås till en bättre läkemedelsanvändning hos inhalations-kunderna.

Catharina Claesson
Apotek Hjärtat

 

LloydsApotek med vår apotekspersonal i spetsen är väldigt engagerade i arbetet med att dra igång försöksverksamheten. Detta ger apoteken en verklig möjlighet att vara med och utveckla kundmötet och läkemedelsanvändningen.”

Ludvig Möller
LloydsApotek

 

Vi tycker att det är väldigt roligt med en gemensam satsning i branschen som både gynnar kunden och stärker farmaceuten i kommunikationen med den här kundgruppen.

Anna Grenholm
Apotea

 

Vi ser fram emot att delta i inhalationsvägledningsprojektet med våra apotek. Det är en viktig del i att utveckla tjänster som behövs och som bidrar till bättre läkemedelsanvändning och där apoteken kommer att spela en allt viktigare roll i framtiden. Det känns fantastiskt att vi nu kommit så långt att vi kommer att testa tjänsterna i apoteken.”

Magnus Hult
Kronans Apotek

 

Vi på Gröndals Apotek är självklart med i försöket med eftersom vi vill bidra till att uppföljningen av läkemedelsanvändningen blir bättre. Just nu gör vi teoretisk och praktisk fortbildning, och är taggade att komma igång.

Johan Olofsson
Din Apotekare

 

Känslan av att nå ett delmål

Första delrapporten är överlämnad till regeringen och vi har också presenterat den muntligt för Socialdepartementet. Känslan av att få något klart, att leverera och fira ett delmål är härlig!

Huvuddragen i rapporten är

  • hur vi jobbat med uppdraget,
  • kartläggning av patientbehov,
  • idégenerering kring farmaceutiska tjänster,
  • farmaceutiska tjänster i relation till apotekens grunduppdrag,
  • krav på utvärderingsmetoder och effekt,
  • plan för försöksverksamhet med Inhalationsvägledning och Medicinstart,
  • farmaceutiska tjänster som komplement till övrig hälso- och sjukvård,
  • rättsliga förutsättningar och
  • påbörjad utredning om ersättningsmodeller.

Läs gärna rapporten.

GD har skrivit en debattartikel

I samband med delrapporteringen ville vår generaldirektör Agneta Karlsson sätta ljus på frågan om felaktig läkemedelsanvändning och behovet av att hela hälso- och sjukvården kan hjälpas åt, inte minst med anledning av vårdskulden till följd av pandemin. Hon har därför skrivit en debattartikel tillsammans med Johan Wallér, vd Sveriges Apoteksförening, Therese Sterner, ordförande ASTA (astma- kol- och allergisjuksköterskeföreningen) och Inger Ros, ordförande Riksförbundet HjärtLung.

Läs gärna artikeln på Dagens Medicin Länk till annan webbplats..

I ett läge där vården har stora utmaningar på grund av pandemin, känns TLVs uppdrag om försöksverksamhet med farmaceutiska tjänster på apotek mycket angeläget. Nu behövs alla kompetenser för att vi ska ge patienter det bästa stödet i deras läkemedelsanvändning. Tack vare god samverkan av många aktörer kan det första försöket nu dra i gång runt om i Sverige.

Agneta Karlsson
generaldirektör, TLV

 

Vi på TLV vill avslutningsvis önska alla farmaceuter och apoteksaktörer lycka till med försöksverksamheten!

//Anna Montgomery, projektledare

Sidinformation


Publicerad
24 februari 2022