Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

28 april 2022

Det är nu det händer!

Alla (välskötta) projekt har en planeringsfas och en utvärderingsfas och däremellan en genomförandefas. I stora projekt är det inte alltid samma personer som är aktiva i de olika faserna och då sprider sig ett bedrägligt lugn. Just nu känner jag mig lugn, skriver Niklas Hedberg, chefsfarmaceut på TLV och medlem i styrgruppen för arbetet med farmaceutiska tjänster.

Niklas Hedberg, chefsfarmaceut på TLV.

Niklas Hedberg, chefsfarmaceut på TLV.

En tid för oss att samla intryck, hur går det och hur vet vi hur det går?

Regeringsuppdraget om farmaceutiska tjänster på apotek har gått in i den fas när arbetet nu rullar på cirka 150 apotek runt om i landet. För oss som är inblandade på policynivå kan det nästan kännas som en stilla fas i pilotprojektet, mellan den intensiva planeringsfasen och den aktiva utvärderingsfasen, men den sanna bilden är förstås att det är nu det händer. Det är ju precis nu som en lång rad apotekskunder i Sverige får en fördjupad vägledning och stöd om användningen av sina inhalationsläkemedel!

Från TLV:s sida hoppas vi inom kort få möjlighet att komma ut till något eller några apotek för att göra ett studiebesök och på plats höra mer om de konkreta intrycken och erfarenheter från några av de farmaceuter som varit delaktiga i försöket med tjänsten Inhalationsvägledning. Fokus hos oss är också på att planera försöket och utvärderingen av den andra farmaceutiska tjänsten som apoteken ska testa inom ramen för vårt uppdrag. Nyligen har apoteksbranschen tagit initiativ till att överge arbetsnamnet Medicinstart. Vi benämner från och med nu den tjänsten för Apotekens Läkemedelssamtal.

Den sista veckan i april arrangerade CBL-kansliet, (som projektleder den Nationella Läkemedelsstrategin, NLS) ett webbinarium för NLSs Expertgrupp. Anna Montgomery och Pia Frisk från TLV samt Fredrik Boström från Sveriges Apoteksförening presenterade projektet och fick många bra frågor och tips, inte minst vad gäller utvärdering av projektet.

Framtiden är som våren, ljus

Ni som har läst vår delrapport vet att andra kommande steg i TLV:s arbete kommer att handla om att utreda rättsliga förutsättningar, möjliga ersättningsmodeller och betalningsflöden. Men ännu viktigare än de rent ekonomiska förutsättningarna är nog de kommande erfarenheterna och diskussionerna om de farmaceutiska tjänsternas bidrag till vården av svenska patienter, något vi ser blir en del av resultatet från det tre-åriga uppdraget

Vad vi vet idag är att 700 farmaceuter redan har fått fördjupad utbildning i inhalationsteknik och att de första 3 300 kunderna har fått bättre förutsättningar att få god effekt av sin inhalator med stöd av en farmaceutisk tjänst. Det ger smak efter mer!

Poddtips!

I senaste avsnittet av Farmaceutpodden intervjuas TLV:s projektledare Anna Montgomery om jobbet i policylabbet. Hon berättar om framgångsfaktorer och utmaningar i utvecklingen av farmaceutiska tjänster – lyssna gärna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Trevlig Valborg!

///Niklas Hedberg, chefsfarmaceut på TLV och medlem i styrgruppen för arbetet med farmaceutiska tjänster

Sidinformation


Publicerad
28 april 2022