Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

02 juni 2022

Ut på apoteksgolvet!

Vi har varit på två inspirerande apoteksbesök, expertgruppen har träffats och vi planerar för ett framtidsseminarium i Almedalen.

Besök på Apoteksgruppen i Åkermyntans centrum i Hässelby.

Besök på Apoteksgruppen i Åkermyntans centrum i Hässelby. Från vänster Anna Montgomery, projektledare, Basmh Al-Said, apotekare, Vana Mohamad, receptarie, Niklas Hedberg, chefsfarmaceut TLV, Agneta Karlsson, generaldirektör TLV, Johan Waller, VD Sveriges Apoteksförening och Fredrik Boström, chefsfarmaceut Sveriges Apoteksförening.

Apoteksbesök ger ny energi till policylabbet

De senaste veckorna har vi besökt två apotek som deltar i försöksverksamheten med tjänsten Inhalationsvägledning, Apoteksgruppen i Hässelby och Apotek Hjärtat i Kista. Farmaceuterna visade ett stort engagemang för tjänsten och försöket, vilket var roligt att se! De uttryckte att de verkligen känner att de gör nytta för patienterna och att de genom den kompetensutveckling de fått nu är säkrare i sin rådgivning. De berättar att de flesta astma- eller KOL-patienter som fått tjänsten behöver få vägledning i sin hantering av inhalatorerna då de inte använder den korrekt. Fel som farmaceuterna rättar till är bland annat att man glömmer ta av skyddslocket, missar att mata fram dosen, skakar inhalatorn, håller den snett, missar att skölja munnen efter inhalation med steroider eller rengör inhalatorn på fel sätt.

Försöksverksamheten nådde sitt mål med 5 000 genomförda tjänster långt innan förväntat, vilket troligen beror på det stora engagemang som finns hos farmaceuterna och försöksapoteken och det behov av tjänsten som finns hos patienterna.

Från vänster Pia Frisk, samordnare, TLV,  Helena Sjölander, apotekschef,  Elizabeth Khoury, receptarie och Cecilia Frostegård, avdelningschef TLV.

Från vänster Pia Frisk, samordnare, TLV, Helena Sjölander, apotekschef, Elizabeth Khoury, receptarie och Cecilia Frostegård, avdelningschef TLV.

Betalningsflöden och analysplan i fokus på vårens expertgruppsmöte

I början av maj träffades återigen vår rådgivande expertgrupp med representanter från 18 olika organisationer. Vi presenterade ett preliminärt förslag om betalningsflöden för farmaceutiska tjänster och en försöks- och analysplan för försöket med tjänsten Apotekens Läkemedelssamtal, som startar i höst. Expertgruppen pekade på vikten av att betalningsflödet görs så enkelt som möjligt för alla inblandade, instämde i projektgruppens preliminära förslag att staten (inte regionerna) bör bära kostnadsansvar för farmaceutiska tjänster, samt diskuterade frågor om hur tjänsten Apotekens Läkemedelssamtal kommer att genomföras, utvärderas och dokumenteras.

Framtidens apotek – välkomna till vårt seminarium i Almedalen

Vi ser fram emot att diskutera hur apoteken och öppenvårdsfarmacin kan utvecklas för att bäst komplettera övrig hälso- och sjukvård i framtiden i Visby under Almedalsveckan. Tisdag 5 juli klockan 16 arrangerar TLV tillsammans med Sveriges Apoteksförening ett seminarium för att adressera frågan Vad vill vi ha framtidens apotek till?

Då deltar bland andra Agneta Karlsson, generaldirektör TLV, Johan Wallér, VD Sveriges Apoteksförening och en panel bestående av Lina Nordquist, riksdagsledamot (L), ledamot i socialutskottet, Kristina Nilsson, riksdagsledamot (S), vice ordförande socialutskottet, Peter Sikström, generalsekreterare SPF Seniorerna och Anna Nergårdh, fd statlig utredare God och nära vård.

Mer information finns i programmet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Välkomna!

Önskar en härlig försommar!

//Anna Montgomery, projektledare

Sidinformation


Publicerad
2 juni 2022
Till toppen