Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Svag kronkurs bakom Sveriges låga läkemedelspriser

Priset på svenska läkemedel har sjunkit jämfört med andra länder och de svenska läkemedelspriserna är nu bland de lägsta i Europa. Den främsta förklaringen till detta är att Sveriges krona har försvagats. Det visar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, årliga internationella prisjämförelserapport av priserna på läkemedel.

När TLV publicerade sin första rapport 2014 låg de svenska priserna för läkemedel över snittet i Europa. Sedan dess har Sveriges priser sjunkit.

I rapporten görs analyser där effekten av valutakursen har tagits bort och då minskar den relativa prisminskningen. Med en fast växelkurs befinner sig de svenska läkemedelspriserna på ungefär samma nivå som 2016 i förhållande till andra länder.

Högre priser för läkemedel som är mellan 5 och 15 år gamla

Av de 20 länderna i årets prisjämförelse har 13 länder högre läkemedelspriser än Sverige.

Priserna på nya läkemedel i Sverige är i linje med övriga länder vid lansering. För läkemedel utan generisk konkurrens som funnits på den svenska marknaden mellan 5 och 15 år är dock Sveriges priser högre än genomsnittet. Anledningen till utvecklingen är att priserna sjunker i andra länder, men inte i Sverige.

Sverige har fortfarande, jämte Nederländerna, de lägsta priserna i Europa för läkemedel med konkurrens. Orsaken är den effektiva konkurrensen i det svenska systemet för generiskt utbyte, det vill säga läkemedel inom det svenska periodens vara-systemet. Priserna på läkemedel i periodens vara-systemet har dock ökat de senaste åren jämfört med andra länder.

Om rapporten

TLV följer och analyserar läkemedelsprisernas utveckling i Sverige och internationellt. Den internationella prisjämförelserapporten är en del i TLV:s uppdrag att följa utvecklingen på den svenska läkemedelsmarknaden i ett internationellt perspektiv och är den sjätte rapporten av sitt slag. Analysen bygger på nationella listpriser på AIP-nivå (apotekens inköpspris). Analysen jämför prisnivån på läkemedel som används i den svenska öppenvården med 19 andra europeiska länder: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Sidinformation


Publicerad
10 december 2020