Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Antidepressiva läkemedlet Voxra beviljas begränsad subvention

Läkemedelsförmånsnämnden, LFN, har beslutat att Voxra beviljas subvention endast för patienter som på grund av biverkningar inte har uppnått behandlingsmålet med annat läkemedel mot depression.

Depression är en av de vanligaste orsakerna till ohälsa, arbetsoförmåga och produktivitetsbortfall och medför därför stora samhällskostnader. Sjukdomen innebär också försämrad livskvalitet för patienten och de närstående.

- Personer som drabbas av depression behöver bra och effektiva läkemedel. Det finns många läkemedel mot depression och Voxra är ett av de dyrare. Därför ska det bara användas när andra inte fungerar. Vår uppgift är att vi ska få ut så mycket hälsa som möjligt för de skattepengar som går till läkemedel, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.

En del av de som får diagnosen depression ordineras antidepressiva läkemedel, till exempel SSRI, som påverkar signalsubstansen serotonin i hjärnan. När man är deprimerad kan hjärnans serotoninsystem vara i olag.

Den medicinska effekten av Voxra är likvärdig med många andra läkemedel mot depression. Voxra är dock betydligt dyrare än dessa. Användningen av Voxra är därför kostnadseffektiv först när biverkningar gör att patienten inte kan behandlas med annat läkemedel mot depression.

LFN har därför beslutat att Voxra får begränsad subvention. Det räknas in i högkostnadsskyddet från och med den 26 juni 2008.

Under hösten 2008 kommer LFN att presentera en genomgång av alla läkemedel mot depression och ångest. Detta kan leda till att läkemedel får förändrad subventionsstatus.

För ytterligare information kontakta:
Cecilia Hultin, tf informationschef, telefon: 08 568 420 88

Sidinformation


Publicerad
14 oktober 2008
Till toppen