Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Experter utsedda till granskning av inkontinensläkemedel

Läkemedelsförmånsnämnden (LFN) har utsett fyra medicinska experter till granskningen av läkemedel mot inkontinens, prostatabesvär med mera.

- Granskningen av läkemedel mot inkontinens och prostatabesvär är en del av vårt arbete med att på nytt pröva subventionerna för alla läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.

Experterna utses efter det att LFN hämtat in förslag från andra myndigheter, handikapp- och pensionärsorganisationer, läkemedelsindustrin samt läkarorganisationer. De experter som anlitas är specialister i allmänmedicin eller inom de aktuella sjukdomsområdena.

För granskningen av läkemedel mot inkontinens, prostatabesvär med mera har LFN utsett följande experter:

  • Docent Eva Samuelsson, distriktsläkare vid Krokoms hälsocentral och lektor vid Allmänmedicin, Umeå Universitet.
  • Professor Ian Milsom, överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
  • Professor Peter Ekman, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
  • Professor Åke Pousette, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

- Vi arbetar för att samhället ska få ut så mycket hälsa som möjligt för varje satsad skattekrona. I de tre läkemedelsområden som hittills har granskats frigörs 129 miljoner kronor per år som kan användas till angelägna områden inom vården, säger Ann-Christin Tauberman.

Totalt är det 49 grupper som ska granskas. Förutom inkontinens, prostatabesvär med mera, så pågår det för närvarande granskningar av läkemedel mot högt blodtryck, depression, diabetes, höga blodfetter, p-piller och klimakteriebesvär samt av smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel.

Sidinformation


Publicerad
5 november 2008