Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Länsrätten avslår överklagande för Undestor Testocaps

Det finns inga skäl till att läkemedlet Undestor Testocaps ska subventioneras till ett högre pris än andra liknande preparat. Det slår länsrätten fast efter att läkemedelsbolaget överklagat LFN:s beslut.

Undestor Testocaps används för att behandla testosteronbrist hos män. Läkemedlet var tidigare subventionerat men bolaget valde att ta bort det ur förmånen efter att LFN avslagit en prishöjning. Länsrätten stödjer nu LFN:s beslut om att neka återinträde i läkemedelsförmånerna till det nya högre priset på läkemedlet.

- Läkemedelsbolaget har inte kunnat visa att Undestor Testocaps har bättre effekt eller är säkrare än andra liknande preparat. Därför kan vi inte bevilja läkemedlet återinträde i förmånen till ett högre pris, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.

Länsrätten slår fast att Undestor Testocaps är dyrare än samtliga alternativa behandlingar samtidigt som de högre kostnaderna inte uppvägs av några andra fördelar. Läkemedelsbolaget kan heller inte visa att läkemedlet generellt sett är säkrare än andra liknande preparat.

- Vår främsta uppgift är se till att vi får bästa möjliga användning av de pengar samhället sätter av för läkemedel. Vi bedömer att Undestor Testocaps inte är en kostnadseffektiv behandling till det högre priset, säger Ann-Christin Tauberman.

LFN hanterar drygt 9 000 ansökningar om pris och subvention per år. De allra flesta inom ramen för det så kallade generiska utbytet, som innebär att Apoteket byter ut ett läkemedel mot den billigaste likvärdiga kopian. Sedan generikareformen trädde i kraft i oktober 2002 beräknas samhället ha sparat drygt sju miljarder kronor på läkemedelsbytena.

Sidinformation


Publicerad
5 november 2008