Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Länsrätten avslår överklaganden för magsyraläkemedel

Det är inte motiverat att samhället subventionerar läkemedel mot lindrigare former av halsbränna och sura uppstötningar. Det slår länsrätten fast efter att ett antal läkemedelsföretag överklagat LFN:s beslut att ta bort så kallade H2-blockerare ur högkostnadsskyddet.

I januari 2006 avslutades LFN:s granskning av läkemedel mot sjukdomar orsakade av magsyra. LFN beslutade att slopa subventionerna för drygt 30 av de granskade läkemedlen, däribland samtliga så kallade H2-blockerare. Besluten för sju av H2-blockerarna överklagades. Länsrätten har nu avslagit dessa överklaganden.

- Vårt arbete syftar till att få ut så mycket hälsa som möjligt för de skattepengar som går till läkemedel. Det är inte rimligt att samhället ska subventionera läkemedel mot lindriga besvär som till exempel halsbränna. De pengarna gör större nytta inom andra områden i vården, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.

H2-blockerare är äldre läkemedel, som främst används för mindre allvarliga tillstånd som orsakas av magsyra. Länsrätten slår fast att lindrigare former av halsbränna och sura uppstötningar ger upphov till så små livskvalitetsförluster att behandlingen inte ska subventioneras av samhället.

- De som har de största medicinska behoven ska ha mer av sjukvårdens resurser än andra patientgrupper. Lindriga besvär på grund av halsbränna räknas inte dit, säger Ann-Christin Tauberman.

Länsrätten slår dessutom fast att LFN:s beslut grundar sig på objektiva och kontrollerbara kriterier och följer därmed det så kallade transparensdirektivet.

Länsrätten avslår överklagandena för läkemedlen Artonil, Inside Brus, Famotidin Hexal, Ranitidin Hexal, Ranitidin Merck NM, Ranitidin Recip och Ranitidin Sandoz.

H2-blockerarna sålde under 2006 för drygt 33 miljoner kronor inom högkostnadsskyddet.

Företagen har tre veckor på sig att överklaga länsrättens beslut.

Sidinformation


Publicerad
5 november 2008