Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Nya läkemedel billigare i Sverige

Priserna på nya läkemedel är fyra procent lägre i Sverige än genomsnittet i 17 europeiska länder. Om man tar hänsyn till köpkraften i de olika länderna är det bara tre länder som har lägre priser på nya läkemedel. Det visar en ny undersökning från Läkemedelsförmånsnämnden (LFN).

LFN har jämfört priserna på 55 nya läkemedel i Sverige med priserna i 17 andra europeiska länder. Undersökningen visar att de svenska priserna ligger fyra procent under ett europeiskt genomsnitt. Tio länder har en högre prisnivå än Sverige, medan sju länder har lägre priser. I underlaget ingår läkemedel som Lantus mot diabetes, Humira mot reumatism och Crestor mot höga blodfetter.

- De låga svenska priserna beror på väl fungerande läkemedelssubventioner. Vårt system garanterar att svenskarna får så mycket hälsa som möjligt för varje skattekrona som går till läkemedel, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.

LFN:s internationella prisjämförelse ser ännu bättre ut för Sveriges del om hänsyn tas till generella inkomst- och prisnivåer i de olika länderna. Efter en så kallad köpkraftjustering är det bara i tre av de undersökta länderna - Danmark, Norge och Schweiz - som nya läkemedel är billigare än i Sverige.

Sidinformation


Publicerad
6 november 2008
Till toppen