Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Ökad priskonkurrens med elektronisk prisansökan

Ett år efter Läkemedelsförmånsnämndens lansering av en elektronisk prisansökan väljer fyra av tio läkemedelsföretag att skicka in sina ansökningar elektroniskt till LFN. Den nya e-tjänsten bidrar till att skapa en effektiv marknadsplats där företagen snabbt kan reagera på konkurrenternas prisändringar.

LFN lanserade för ett år sedan en tjänst med elektronisk ansökan till de läkemedelsföretag som vill ansöka om pris och subvention eller ändra priser på läkemedel. Idag skickar företagen cirka 40 procent av sina ansökningar elektroniskt.

- Vi är mycket nöjda med att allt fler företag använder sig av möjligheten att ansöka om pris elektroniskt. Genom att utveckla e-tjänster som denna förenklar vi företagens arbete när de konkurrerar om att vara billigast, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.

Totalt hanterar LFN mer än 7 500 prisansökningar per år. De allra flesta sker inom ramen för det så kallade generiska utbytet, som innebär att apoteket byter ut ett läkemedel mot den billigaste likvärdiga kopian. Den bitvis hårda priskonkurrensen betyder att företagen måste vara mycket aktiva och ändra sina priser om de vill erbjuda det billigaste alternativ som apoteken lämnar ut till sina kunder.

- Vårt arbete har lett till en ökad priskonkurrens bland läkemedelsbolagen. Lägre priser frigör resurser som kan användas till angelägna områden inom sjukvården, säger Ann-Christin Tauberman.

Sedan generikareformen trädde i kraft i oktober 2002 har priserna på läkemedel sjunkit med 15 procent. Totalt beräknas samhället ha sparat cirka sju miljarder kronor på läkemedelsbytena.

För ytterligare information kontakta:
Tor-Olov Mellgren, IT-ansvarig, telefon. 08 568 420 61

Sidinformation


Publicerad
6 november 2008